21 februari 2012

Språkresa till England 1981

Adam Ant: Star of 1981.

80-talet var språkresornas tid och Miss 80's ville inte vara sämre än någon annan. När hon fyllt 16 var det dags: språkresa till Hastings, 1981. Nej, inte slaget vid Hastings.
Det var 915 år tidigare. Ni som inte var födda då (1981 alltså), får be mamma eller pappa förklara.

Mot Hastings
Miss 80's och hennes bästis står förväntansfulla på flygplatsen. I vänthallen vinkar föräldrarna, lugna i sin förvissning om att "barnen" är i trygga händer. Det är ju en språkresa! Inget kan väl vara mer seriöst? Nu väntar ju tre veckor av seriösa studier, i trevliga omhändertagande värdfamiljer – eller?

Kärringen
Framme på Heathrow, blir alla ungdomar upphämtade av sina värdfamiljer. Alla utom ... Miss 80's och bästisen. Tiden går och det börjar se mörkt ut, i mer än en bemärkelse.
Då dyker plötsligt trevliga Sally upp! En glad kvinna i 25-årsåldern, som ber om ursäkt och sedan levererar de bortglömda till ett gammalt hus i Hastings.

Men ack vad skenet kan bedra. Sally visar sig bara vara dottern till den riktiga "familjen", som just nu befinner sig på semester i Spanien. Efter ett par dagar kommer "familjen" hem, i form av en mycket barsk och osympatisk dam, som för länge sedan passerat "bäst före"-datum för umgänge med ungdomar. Något inhysingarna strax ska få erfara. Damen döps raskt till "Kärringen", och sedan följer några veckors helvete. Åtminstone hos "familjen".

"Maten" består oftast av vita bönor, samt härsket smör som står framme dygnet runt. Badrummet får endast användas efter enträgna böner. Annars bankar Kärringen på dörren och vrålar "I wish you could ask first!".

När Miss 80's och bästisen vill se Top of the Pops i vardagsrummet, låtsas Kärringen titta på en annan kanal, trots att hon har tv i sitt eget sovrum. Om de ens får tillgång till vardagsrummet. Det händer att Kärringen låser in sig med gubbe-och-flaska. Morgnarna efter är hon dock på något godare humör ...

Snygging och tönt
Studierna då? Jo, de inleds med ett diagnostiskt prov, för att kartlägga elevernas förkunskaper. För visst är alla här för att lära sig engelska? Lärarna är två svenska män, 25+, varav den ene en snygging och den andre en tönt. Det finns också en infödd engelsklärare, nämligen vackra Tracey, vars gunst de bägge andra genast hamnar i strid om.

Bruna påsar
Så fylls dagarna av lektioner och "excursions". Vid de sistnämnda tillfällena börjar det dyka upp mystiska, bruna påsar i Hastings papperskorgar. Det är Miss 80's och bästisens matsäckar, bestående av pickles, torrt bröd och något odrickbart. I kurskamraternas påsar däremot, trängs allehanda godsaker i form av smörgåsar och chips. Kurskamraterna, som bor i riktiga värdfamiljer, med tvätt- och strykservice och annat som man inte vill veta.

Byta familj? Nej, tyvärr, det är för sent. Man skulle ha sagt till direkt, alltså innan Kärringen kom från Spanien?!

Grottdisco och Bond
Men inte blir det en misslyckad resa för det. Det gäller bara att hålla sig "hemifrån" så mycket som möjligt. Och det saknas knappast sysselsättning:

* Godisinköp en masse, särskilt baconchips och Topic-choklad.

* Sminkinköp en masse.

* Londonresa med Bond-film (en dag efter premiären).

* Besök på Lillywhites med inköp av ... åååh ... Lyle & Scott-tröjor! Den ultimata drömmen för en tonårstjej vid denna tid. Bärs med fördel till Levis-jeans och seglarskor.

* Frossande i det kommande kungliga bröllopet, som inte kan undgå någon.

* Hemliga pubrundor och besök på grottdisco, med sjävförvållad pina dagen efter.
(Tyvärr sammanfallande med biobesöket.)

* Oförglömliga musikupplevelser med Duran Duran, Jackson Five och The Specials.

* Oräkneliga skrattattacker på rummet, åt Kärringen och kurskamraterna.

The Departure

Så är de tre veckorna till ända och färden går till flygplatsen igen. Kärringen ser sig tvungen att – som de andra (riktiga) familjerna – be om ett vykort, "Just to be sure that you made it, girls".

Kärringen väntar fortfarande på vykortet. Dock troligen på andra sidan. Eller, för att vara mer specifik, där nere ...

 

3 kommentarer:

 1. Favorit i repris på begäran ...

  SvaraRadera
 2. När syrran kom hem från språkresan i Brighton 1981 hade hon med sig en Duran Duran LP-skiva och flerfärgad kajal (rosa, lila, ljusblå) till lillasyster. :)
  Jag var nöjd!

  /Eva
  peopleinthestreet.blogg.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, vilken snäll syrra! Hoppas hon hade en trevligare värdfamilj än vad jag hade ...

   Kram

   Radera