26 augusti 2015

Att tågluffa år 1983

Ett något äldre Interrailkort än Miss 80's.
Hur fick man till en riktigt lyckad tågluff, i början av 80-talet? Här är receptet.

Ingredienser:
2 st 18-åriga unga damer
4 rejäla nypor fniss
2 st Interrailkort
0,5 teskeds erfarenhet av resor
2 identiska ryggsäckar
2 identiska sovsäckar
5 dl förväntningar
8 dl äventyr

Gör så här:
Blanda väl och skicka i väg med tåget mot Mjölby, med vidare transport till Frankrike, Italien, Jugoslavien, Grekland, Österrike och Tyskland. I bakgrunden hålls 4 oroliga föräldrar på sparlåga, då och då med omrörning i form av korta samtal i rosslande telefonautomater. (Mobiler var vid denna tid enbart snurrande tingestar ovanför babysängar.)

På minuskontot:
När tunnelbanan strejkar i Paris, är det inte helt optimalt att bli jagad av en knivgalning, under det att man bär tunga ryggsäckar.

Att sova på ett stationsgolv innebär ett något fast ryggunderlag, men fungerar.

Tågfärd genom (forna) Jugoslavien är inte att rekommendera, då färdmedlet ideligen stannar för översläppande av kor, samt bevakning av militär. Luftkonditionering: under all kritik, för att inte säga obefintlig.

På pluskontot:
Bli bjuden på niorättersmeny på fin Milanorestaurang av föräldrarna till en brevvän från mellanstadiet.

Windsurfing, motorcykelåkande och nattligt suddande till tonerna av "Moonlight Shadow" i Zell am Zee.

Möjligheten att åka vidare till Grekland när det ösregnar i Jugoslavien.

Så många skratt och minnen att tangentbordet inte räcker till för att återge dem.

Sammanfattning:
Vid avsmakningen av den färdiga anrättningen kan det konstateras att resan var strapatsrik, äventyrsfylld, tokig, oförglömlig och – alldeles underbar!


6 kommentarer:

 1. ha vad kulundrar om vi träffa varandra på någon station

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är nog inte omöjligt. "Världen är liten", brukar man ju säga. :)

   Radera
 2. Fann just din blogg eftersom jag Googlade på "fitnessguru 80-tal USA", fann inte svaret jag sökte (en snubbe som var på TV under mina år som utbytesstudent 82-84) men väl detta, så nu vet jag vad jag ska läsa i helgen. Kommer bli så mycket igenkännande...undrar om jag är förberedd

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Maria! Välkommen hit. Kul att du vill läsa! Det kommer nog att bli en hög igenkänningsfaktor. Var beredd på både pinsamheter och ljuv nostalgi. :)

   Radera
  2. Jag är beredd nu! Tänkte "Fota av 80-tals-bilder" och lägga ut på Instagram, har tänkt det i flera månader men inte kommit till skott. Så roligt att läsa detta - som solariehetsen huh! - och jag fortsätter... såg att det bara skiljer 3.5 månad i ålder mellan oss, så "vårt" 80-tal känns definitivt som det samma vad gäller kläder, musik (gillar fortfarande musiken!), hårstilen, resor och dansställen.
   Fick nästan lust att spontant dela med mig av en händelse på Glädjehuset (Holländargatan, Sthlm) från 1985, möjligen 86, men jag tror jag ska leta reda på nåt inlägg av dig som matchar det.
   Tack! för massor av minnen från vårt 80-tal

   Radera
  3. Vad kul, Maria! Tack. Det är alltid lika kul att träffa på andra som också var med under denna mycket speciella tid. Det är nog ingen annan som förstår, på riktigt. Hehe. Ser fram emot din historia från Glädjehuset!

   Radera