19 oktober 2012

På jobbet för 30 år sedan – flashback till 80-talet

Senaste nytt i början av 80-talet. Tänk att slippa nummerskivan!

På kontoret 2012: Mejla, skriva och surfa. Kolla senaste statusuppdateringarna på Facebook, (smyg?)twittra lite, fika med skvaller om Skavlan och så höja skrivbordet för lite mer komfort.

På kontoret 1982: Knattra på skrivmaskin, ringa, ringa och faxa. Fika med skvaller om filmen som alla såg i lördags, plus svärande över dålig stol.

Allt var inte bättre förr. Och allra minst för de som stod i fabriksmiljö, med monotona uppgifter vid löpande band.

Miss 80's vet. Hon pryade en gång på bageri. Tänk att få göra kreativa skapelser och dessutom få ta sig en smakbit här och där ... Förväntansfull intog hon sin plats på Konsums bageri i Den Pyttelilla Staden. Då en av de ordinarie anställda var sjukskriven, placerades Miss 80's omgående vid ett löpande band: brödpacken! Limpor kom i en aldrig sinande ström, och skulle snabbt placeras i plastpåsar. Så nya rader med limpor, nya och åter nya. Av någon bagarverksamhet syntes inte ett spår.

Plötsligt var alla "arbetskamrater" borta. De hade tagit fikarast och "glömt" säga till barnarbetaren. Behövs det nämnas att veckan upplevdes som straffarbete och att limpj***arna även kom strömmande i Miss 80's (mar)drömmar? Bagarkarriär? No way.

Sommaren 1985 jobbade Miss 80's som hotellreceptionist. Det var sista sommaren före datorernas intåg, och alla gäster registrerades på pyttesmå lappar i ett så kallat room rack. De gäster som skulle checka ut nästföljande dag, fick sin lapp elegant vikt i ena hörnet. Gud nåde den som råkade göra en lite häftig armrörelse i närheten av nämnda room rack ...

Nej, allt var inte bättre förr. Men mycket var faktiskt det. Arbetet blev inte lika splittrat av ständiga "måste-kolla-mejlen"-avbrott. Slösurfande fanns inte. Internet? Google? Dra den om Rödluvan också.

Fast för 30 år sedan så ringde folk varandra. Ofta. Folk gick in till varandras rum för att prata IRL, vilket visserligen ökade sannolikheten för bortpratad tid i form av skvaller. Men å andra sidan slapp man många missförstånd, som inte med alla smileys i världen kan reda upp situationer i dag. Med faxen kunde det också komma en hel del roligheter, mitt i jobbfloran.

Vasa? Någon som inte vet vad en fax är? Varsågod att läsa mer om Generation (fa)X. Stark skrattvarning utfärdas.

Vi avslutar med ett Youtubeklipp, med en hallåa från 80-talet. Efter en titt, kan Miss 80's i alla fall notera något som inte var bätttre förr – glasögonmodet.

4 kommentarer:

 1. bra postning med ett undantag: videon från youtube är borttagen!

  nackdelen att bädda in från det usla youtube är att ofta tas videoklippen bort, och då blir det knappast något bra! :(

  SvaraRadera
 2. Kul att du uppskattade inlägget! Tack för påpekandet angående videon. Jag har länkat till en annan nu.

  Tyvärr ser jag inte några direkta andra möjligheter än att länka till Youtube. Film är inte min specialitet. Men din, antar jag! ;) Kul att läser här.

  SvaraRadera
  Svar
  1. mycket bättre nu. man har besökt andra bloggar där de "trevliga" klippen, videorna eller vinjetterna varit bortplockade pga olika orsaker. bra att du korrigerade det!

   ha't så gott (blandat & gott :D)

   Radera
  2. Tack! Bra att någon säger till om klippen är borta. Man sitter ju inte direkt och kollar igenom alla gamla inlägg.

   Senare i helgen planerar jag att lägga upp ett nytt inlägg här på bloggen, finally! :)

   Ha det bra!

   Radera