10 januari 2016

Veckorevyn från 1984


Miss 80's gick nyligen upp på vinden för att leta efter ett gamla kläder. Hon var nämligen bjuden på 70-talsfest. Någon lämplig outfit hittades inte, däremot gjordes andra fynd, nämligen tidningar från 80-talet.

Längst ner i en låda låg en bunt Veckorevyn från 1984! Denna mode- och tipsbibel som fanns i mången 20-årings hem vid denna tid. Givetvis kom den även till Miss 80's, som var en hängiven prenumerant i sin lilla studentlägenhet.

Denna tidning som var höjden av trendrapport då det begav sig – hur ser den ut i backspegeln?
Vi tar en titt!

På första uppslaget får vi ta del av Dallasstjärnan Linda Grays "nya stil". Axelvaddarna på det bifogade fotot är så breda att man undrar om Photoshop varit i farten. Men icke. Detta är 80-talets bistra sanning.


80-talets veckotidning väjer verkligen inte för avklätt, det konstaterar man snabbt efter en genombläddring. Miss 80's noterar bland annat en annons för solkräm där en barbröstad kvinna vräker sig i solskenet. Knappast gångbart år 2016 utan en anmälan till ERK.

Modet, däremot, visar även upp en mer påklädd – eller snarare utklädd – look. Allvarligt? Ja, stora rosetter i håret á la skolflicka var högsta mode, liksom pasteller i godispåsens alla färger.

Extra populärt var mor- och dotterreportage, där barnet gärna fick matcha föräldern (eller vice versa). Helst skulle man också sy alternativt sticka outfitten själv.

Miss 80's har tappat räkningen på hur många, i dag helt oanvändbara, tröjor hon stickat i 80-talsstil. Alla stickade, jämt. Och svettades sedan i kliande bylsen av mohairgarn på festerna, med likaledes kliande rosett i permanenten.

Glasögonmodet följde också parollen "ju större, desto bättre". Exempel nedan, där modellen också visade lite mer än nödvändigt (därav bildens beskärning).Annonserna är en annan källa till backspegelsfniss.Vad sägs till exempel om denna stereoanläggning? Den hade – hör och häpna – separat tuner, separat förstärkare på 2 x 25 watt IEC, inbyggd 5-bandsequalizer och separata ingångar för skivspelare och cd-spelare? Dessutom mixbar mikronfonutgång samt utgång för hörlurar.

Om man ville veta mer? Ja, då var man välkommen att ringa telefonnumret längst ner i annonsen. Givetvis på en knapptelefon. Mobiler var vid denna tid endast sådant som svävade ovanför vaggor.Vad lyssnade man då på på denna stereoanläggning? Ja, till exempel nedanstående låt ...

Enjoy!

PS. Vad tyckte Miss 80's om julkalenderns 80-talsavsnitt? Svar: Mycket! Ett höjdaravsnitt som perfekt fångade det tidstypiska, med många igenkännande skratt. Ett extra plus för Lottas outfit i skidspåret. Bra jobbat, Lotta och Erik!


8 kommentarer:

 1. Det var kul att se, men DU vet ju vad jag gjorde 1984. Militärtjänst och läste Pär Lagerqvist & Albert Camus samt spelade Strindbergs Ett Drömspel på teatern vid Medis. Inget veckorevyn det var bara för tjejer!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din kommentar, Magnum! Just 1987 vet jag vad du gjorde ;) men inte 1984. Förstår dock att du inte läste Veckorevyn.

   Själv kombinerade jag ytligheter som veckotidningsläsning med universitetsstudier, bland annat inklusive läsning av Dostojevskis Brott och straff. Jag gick gärna på teater men stod inte själv på scenen förrän 1993 i Enskedespelet och Den goda människan från Sezuan! Önskar att jag hade sett dig i Strindbergs Ett drömspel dock, det missade jag. :)

   Radera
 2. Vilken guldskatt dina tidningar är. synd att du beskar , det är en del av 80 talet och toppless trenden som speglar sig i modet

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din kommentar, Matts! Ja, tidningarna är verkligen en skatt som jag kommer att vårda noggrant.

   Jo, visst var toplesstrenden en del av 80-talet men det finns skäl till att jag inte publicerar bilder med avklätt på min blogg. Det handlar om att min identitet på Bloggers konton är förknippad med mitt företag (driver en kommunikationsbyrå). Mina webbsidor ska därför hållas fria från sådant som kan generera fel signaler, med avseende på tillstånd för annonsmöjligheter etc. Givetvis skulle det vara oskyldiga bilder (och jag är inte den som är den) men det finns ju principer både för Googlekonton och företag.

   Radera
 3. Underbar och igenkännande läsning :) Dags att låta håret växa och permanenta det, och med en gigantisk rosett som pricken på iet!? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket, Eva! Ja, förr eller senare kommer ju det mesta igen (i alla fall till viss grad), så vi borde kanske vara trendsättare? ;)

   Radera
 4. Mitt åttiotal är ganska olikt detta. jag älskade hårdrock och punk och läste knappast Vecko-revyn utan Stehpen Kingromaner istället. Men det kan vara kul att sitta och bläddra igenom gamla tidningar det kan jag hålla med om.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din kommentar! Kul att höra. Jag var väl egentligen ganska mycket allätare. Veckorevyn kändes lite som avkoppling för hjärnan under min studietid. När det kommer till böcker läste jag allt från Judith Krantz till Dostojevskij. ;)Tidningarna är verkligen riktiga tidskapslar med allt från annonser till språkbruk och tonläge.

   Radera