12 november 2010

Instruktion för kärringgrillen

Tidigt 80-tal och det är fullkomligt, sanslöst ute att vara vit! Ve den som visar sig i mintgrön urringad tröja, utan en sejour i "kärring-grillen".*

Miss 80's är är en av pionjärerna. Men samtidigt skäms hon lite, så hon solar i hemlighet. En gång i veckan försvinner hon mystiskt för att steka sig på bägge sidor i något som liknar ett våffeljärn.
Några år senare blir dock solariesolande helt legitimt. Att ha klippkort där är lika naturligt som att gå till tandläkaren eller köpa bröd på Ica. Men – nota bene – det finns vissa ritualer att följa!

Grundkurs:

1. Spraya grillen med rengöringsmedel för att avlägsna tidigare grillares svett.

2. Ta med någon häftig musik på kassettband, förslagsvis Simple Minds, Ryan Paris eller Depeche Mode. (Ni som är födda 1988 eller senare kan sluta läsa här eller be mamma och pappa förklara.)

3. Sänk ner locket (klaustrofobiska göre sig icke besvär) och sätt på de små skyddsglasögonen. (Varning: Användandet av dylika ger en pandaliknande look; det är dock smällar man får ta.)

4. Efter halva tiden bör lämpligen armarna lyftas ovanför axelhöjd i horisontalläge, för att undvika den hemska effekten av vita armhålor.

5. För att undvika den vita fläcken "at the beginning of your behind" kan bikinitrosor användas (om du omnämner dig själv som en "hon").

6. Efter avslutat grillande bör solsängen sprayas med rengöringsmedel.

7. Duscha och smörj in dig med någon after-sun-lotion (svensk översättning: efter-sol-kräm).

Fortsättningskurs:

8. Dra på den mintgröna tröjan – och ja: v-ringningen ska vara på ryggen!

9. Spreja luggen så de översta stråna pekar mot stjärnorna.

10. Placera gigantiska örhängen av plast i örsnibbarna och måla ögonlocken i någon skrikig färg – varför inte turkos?

11. Kvarstår fortfarande vita ställen på kroppen kan dessa döljas med brunkräm eller kastanjevatten.

12. Bege dig till närmare disco och shejka loss till musiken du nyligen avnjöt på kassettbandet.

Viva la dolce vita!

*) Okej, då, det var inte bara tjejer som solade solarium och inte bara "kärringar". ;-)

11 kommentarer:

 1. Jag fick rådet att tillbringa de sista minutrarna på mage för att undvika de vita fläckara på ryggslutet (okej då, början på rumpan) och skulderbladen.

  Första tiden jag gick på solarium var det i en klädaffär som hade solariet bakom ett draperi. Sedan blev det mer organiserat och ett tag infördes någon slags kroppsformad plastform i solariet som skulle se till att man inte fick "liggfläckar". Då slutade jag nästan att sola. ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Katarina: Kul att du delar med dig av dina minnen! Någon kroppsformad plastform hade jag aldrig lyxen att uppleva. Inte som jag minns i alla fall. Har inte solat solarium sedan tidigt 90-tal. Tacka vet jag brun utan sol! ;-)

   Radera
 2. Jag minns! Solar fortfarande fast det nog är farligt, man lever bara en gång ju. Härlig blogg btw.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anonym: Tack och välkommen hit!

   Radera
  2. Jo, summan av lasterna är alltid konstant! :)

   Radera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 4. men hej på dej! Vad glad jag blev att du hittade mej!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Jag har letat efter dej men inte funnit den jag sökt! Gud så kul! Lovar att komme tillbaks...
  KRAAAAAAM!

  SvaraRadera
 5. Den här bloggen är ju jättekul ju! Jag är ju också uppväxt då.....herregud vad jag känner igen mej. Det där med v-ringningen bak, alla hemska plastörhängen i skrikiga färger, gärna färgmatchat hela kittet i från topp till tå.....snacka om att man måste sett ut som stoppljus!*asg*
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Bamsebus! Vad kul att du hittat hit! Fler nostalgiinlägg kommer. Jag har förresten numera tre bloggar. Länkar finns i vänstermenyn på denna sida.

   Kram!

   Radera
 6. Vilka härliga flashbacks man får av din 80-talsblogg!!! :o) Jag älskade den perioden.. Allt var tillåtet och inget satt åt någonstans.. Med några kilon extra i midjan numera hade jag behövt de där bekväma kläderna! Hahaha.. Men axelvaddarna gick fetbort redan på den tiden!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Pia! Jo, axelvaddarna var lite overkill. Tur att jag inte hade styrketränat lika mycket då som nu ... Det hade aldrig gått! ;)

   Radera