20 juli 2012

Gymping på 80-talet med Susanne Lanefelt

"Kniiip!" var den konstanta uppmaningen under Susanne
Lanefelts gympingpass på 80-talet.

Var du en av dem som på 80-talet låg framför tv:n i trikåer och benvärmare, för att följa Gymping med Susanne Lanefelt? Eller kanske satt du  framför tv:n småfnissande åt kommandona om att "kniiipa" under träningen. Oavsett vilket, kan ingen som var med på 80-talet ha missat denna gympingboom.

Inspirationen kom från Jane Fonda, fitnessgurun som var med och startade rörelsen med aerobics i USA. Gymnastikläraren Susanne Lanefelt var där och kom hem med nya idéer till sina egna program. I sitt föräldrahem hade hon nu också startat ett eget gympinginstitut. Där bland deltagarna dök det en dag upp en producent från tv, som tänkte att konceptet skulle göra sig i sagda medium.

Strax hade Susanne Lanefelt sitt eget tv-program, Gymping, som sändes mellan 1983 och 1987. Där fick vi följa en trupp solariebruna, trikå- och pannbandsförsedda kvinnor (och en man!) som lydde Lanefelts kommandon, till trendig musik som Words av F.R. David.

Extra viktigt var kommandot "kniiip stjärten", något som orsakade en hel del fniss runt om i stugorna. Men skrattar bäst som skrattar sist. I dag medger nog större delen av befolkningen (åtminstone den barnafödande delen) att knipövningar är en nödvändighet. Att Gymping blev en succé är i alla fall ett faktum.

Miss 80's då? Ja, hennes första aerobicspass blev närmast en flopp. Iklädd knallrosa träningsoverall skilde hon sig klart från modebönorna på det första passet. Här gällde det att "gömma sig" i bakre hörnet och skutta någorlunda i takt, vilket totalt misslyckades. Delvis beroende på den avancerade koreografin, delvis på grund av den obligatoriska spegeln som tog upp hela väggen. Ingen kunde undgå den rosa clownen i bakgrunden. Nästa dag kom träningsvärken från helvetet. Det gick inte ens att gå i trappor.

Men så småningom fick Miss 80's revansch i aerobicssalen. Senare på 80-talet stod hon längst fram i aerobicstruppen, utförandes korrekta rörelser och med helt moderiktig utstyrsel. Det vill säga tajt högt skuren dräkt, svarta leggings och pastellfärgade benvärmare.

Missade du 80-talets gymping och aerobics? Eller har du glömt/förträngt? Varsågod, här kan du prova på ett pass med Susanne Lanefelt. Och du: glöm inte att kniiiiipa!


2 kommentarer:

 1. såg faktiskt filmen "Perfect" med John Travolta och Jamie Lee curtis från 1985, december 2012!

  bättre sent än aldrig!, kan tänka mig att allt fick ett stort genomslag efter den filmen :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipset! Den borde jag också se.

   Radera