31 januari 2012

Axelvaddar

Axelvaddsmaffian i tv-serien Dynastin.80-talet och axelvaddar – att nämna det ena utan det andra går inte. Givetvis föll Miss 80's också offer för modetrenden att se ut som en amerikansk rugbyspelare. Ju större axelvaddar, desto trendigare.

År 1988 kom Miss 80's med bästis på den eminenta idén att sy varsin egen dräkt. Ett projekt som åstadkom mycket svett (men inga tårar, snarare motsatsen). Resultatet blev varsin svart- och vitrutig historia med lång, figursydd dräktjacka. Kjolen var desto kortare, ja så kort att den nog egentligen var ... ett brett skärp? ;) Nåja, den kunde anas under kantan på dräktjackan i alla fall. Om den sistnämnda hade axelvaddar? Jajamensan, fattas bara!

Miss 80's använde dräkten flitigt, särskilt på anställningsintervjuer. Här måste det nämnas att hon på en och samma vecka (!) fick jobbet på tre olika ställen, då hon var iklädd denna dräkt. Om det var dräktens eller Miss 80's egen förtjänst, överlåtes åt läsaren att bedöma. Kanske helt enkelt en vinnande kombination?

Axelvaddar syddes också fast i koftor, som gärna skulle vara hemstickade i pastelliga färger. Till en nyårsafton stickade Miss 80's en lång mohairkofta i skrikigt rosa garn. Ett inte helt optimalt val, då det skulle dansas under natten. Men koftan behölls självklart på.

När den skrikrosa koftan fick se dagens ljus vid en flytt, för sex år sedan, fick den tyvärr gå till de sälla jaktmarkerna. Doften hade antagit en nyans av möglig källare och axelvaddarna kunde inte sprättas bort, ty då hade ärmarna mer passat en schimpans än en 40-pluskvinna i sina bästa år.

Axelvaddar på modet igen? Nej, tack. Miss 80's har numera inbyggda egna, efter åratal av träning på gymmet. ;)

2 kommentarer: