23 juni 2012

Musikalisk nostalgitripp med EightiesHur var då musikserien Eighties, som Miss 80's såg fram emot i förra inlägget? Svar: mycket bra. På grund av hög arbetsbelastning (eller arbetsnöje, beroende på hur man ser det) har recensionen dröjt något. Men här kommer den.

Avsnitt 1 av Eighties avhandlade legendariska grupperna Depeche Mode och Def Leppard. Det var framför allt de förstnämnda som fångade Miss 80's intresse, och många nostalgiska minnen passerade revy. Bland annat lyckan över albumet "Some Great Reward" som låg i presenthögen på Miss 80's 20-årsdag och spelades in absurdum. Att åter höra om bilolyckan som kostade Rick Allen i Def Leppard hans vänstra arm, väckte rysningar som dock förbyttes i glädje över att han faktiskt klarade sig och kunde sköta tumsetet med fotpedaler.

Det intressanta med Eighties är att de presenterar musiken från 80-talet i ett sammanhang, mot bakgrund av dåvarande samhällsfrågor, mediepåverkan och trender. Flera frågetecken som uppstått genom åren rätas ut.

Lyckat är greppet att varva 80-talsklippen med nygjorda intervjuer, där bandmedlemmarna får uttala sig med perspektiv på historien. Miss 80's var särdeles fascinerad av hur unga medlemmarna i Depeche Mode faktiskt var vid genombrottet ... Att se sina favoriter passera genom en tidsmaskin kan kännas overkligt. (Men det är ju bara att plocka fram sina egna fotoalbum och ta en titt i spegeln.)

Ett minus skulle möjligtvis vara att man inte får höra hela låtar. Men det är å andra sidan enkelt åtgärdat via Youtube och Spotify. Vi vill ju inte förlora intessant dokumentärtid! Lösningen hade annars varit att göra progammet längre.

Avsnitt 2 av Eighties avhandlade fenomenet MTV, Music Television, vilket Miss 80's också gjort i tidigare inlägg här på 80-talsbloggen.

I avsnitt 3 av Eighties var det dags för Adam Ant och Boy George, två solklara favoriter för Miss 80's. Detta avsnitt fick dock stå tillbaka för midsommarfirande, så Miss 80's ska se ifatt på SVT Play. Gör det, du också! Eighties är en serie du som sann 80-talsälskare inte får missa!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar