18 januari 2013

Pasta med bacon och valnötter – Miss 80's paradrätt från 80-talet
Att laga mat på 80-talet var inte svårt: i med vispgrädde bara, så ordnade det sig! Recept med fyra till sex deciliter av nämnda ingrediens var inte ovanligt! Och så smöööör förstås, inget konstgjort margarin med Omega-3-extraplus-nyttiga fetter där inte.

Miss 80's paradrätt – alla kategorier – detta decennium var "Pasta med bacon och valnötter". Helt förföriskt gott med saftighet, sälta och smakgiftermål.

Receptet var skapat av ingen mindre än Tore Wretmans dotter, Anne-Sofie Englund. Med gigantiska glasögon som täckte halva ansiktet, poserade hon i Damernas Världs receptbilaga 1987. Hennes rätt var lite udda, för den innehöll (kors i taket) ingen vispgrädde! Nåja, möjligen kunde man ha det som tillbehör, men det har Miss 80's aldrig haft.

Varsågoda, här kommer receptet!

-------------------------------------------------------------------------------------

Pasta med bacon och valnötter
pasta (spiralmakaroner)
230 g bacon
1 1/2 dl valnötter
1 msk olivolja
4 msk osaltat smör
1 liten aubergine (äggplanta står det i receptet, men ni fattar?)
2 röda paprikor
1 squash eller 2 små
salt, peppar
färsk riven ost, typ parmesan

Koka pastan al dente cirka 12 minuter. Spola den i kallt vatten. Skär baconet i 2 centimeter stora bitar och stek dem knaprigt. Ta upp baconet och låt det rinna av på ett papper. Lämna kvar fettet i pannan, lägg i nötterna och rosta dem i pannan tills de blir mörkt bruna. Ta bort pannan från värmen.

I en annan panna hettas oljan upp tillsammans med smöret. Paprikan skärs i tjocka strimlor, aubergine och squash i skivor. De steks individuellt i smöret, cirka 5 minuter var. Lägg grönsakerna i pannan med valnötterna och hetta upp. Lägg i pastan, salta och peppra.

Servera genast tillsammans med massor med riven ost eller en ostsås gjord på reducerad tjock grädde och parmesan, salt och svartpeppar.

Vintips (från 1987!): Chianti Rosso 34 :- eller Barbera d'Alba 52 :-.
-------------------------------------------------------------------------------------

Nu rinner snålvattnet på er, eller hur? Så fram med pannorna och sätt i gång. Men gör inte samma misstag som en väninna till Miss 80's.

"Det var så mycket squash bara ..."
"Mycket?"
"Ja, squash och äggplanta. Det är väl samma sak ...?"

Nope. Squash är detsamma som zucchini. Äggplanta är detsamma som aubergine. Och det går inte lika bra med selleri!

Vi avslutar med en riktigt smörig låt från just 1987. Enjoy!

2 kommentarer:

 1. Svar
  1. Hej!

   Sent omsider tack för alla dina kommentarer. Roligt att du tittar in här.

   Bloggen är inte alls övergiven. Att updatera den står högt på agendan. Men som egenföretagare har jag haft extremt mycket att göra de senaste månaderna. Eftersom jag arbetar med att just skriva hela dagarna (och ibland på nätterna) blir det inte mycket tid över för bloggande. Jag har främst satsat på New York-bloggen, som vann pris i januari, och på språkbloggen som också är min företagssida.

   Denna blogg om 80-talet kommer inte att ha samma uppdateringsfrekvens som de andra bloggarna. Men fler inlägg kommer, absolut!

   Återigen tack för återkoppling och välkommen åter!

   Radera