6 februari 2014

Pryo på 80-talet, del 1

Limpor från ett fantastiskt bageri (i motsats till det i Miss 80's
minnen): Xoko. Foto lånat från deras webbplats.

 
 
 
 
När Miss 80's gick i skolan (för tvåhundra år sedan), var det då och då pryoveckor. Pryo stod för praktisk yrkeslivsorientering, sedermera omdöpt till prao. (Krångla till det? Nejdå.) Ni ska nu få ta del av Miss 80's pryominnen. Here we go!

Bagare
I de tidiga tonåren närde Miss 80's en kortvarig dröm om en bagarkarriär. Tänk att få göra kreativa skapelser och dessutom få ta sig en smakbit här och där av diverse tårtor och bullar ...

Förväntansfull intog Miss 80's sin plats på Konsums bageri i Den Pyttelilla Staden. Då en av de ordinarie anställda var sjukskriven, placerades Miss 80's omgående vid ett löpande band: brödpacken! Limpor kom i en aldrig sinande ström, och skulle snabbt placeras i plastpåsar. Så nya rader med limpor, nya och åter nya. Av någon bagarverksamhet syntes inte ett spår.

Plötsligt var alla "arbetskamrater" borta. De hade tagit fikarast och "glömt" säga till barnarbetaren. Behövs det nämnas att veckan upplevdes som straffarbete och att limpj**larna även kom strömmande i Miss 80's (mar)drömmar? Än i dag tål hon inte doften! Bagarkarriär? No way.

Dekoratör
Ett år senare var det dags för pryoperiod nummer två: jobba som dekoratör. Här fick Miss 80's (i varuhusets blåa anskrämliga rock) lära sig texta vackert samt arrangera parfymer, sjalar och tvålar i vackra stilleben. Helt okej! På minuskontot kan nämnas att 100 ballonger skulle blåsas upp, men det är smällar (haha) man får ta.

Triumfen kom när Miss 80's, civilklädd, på lunchrasten visade dekorationerna för en kompis: "Titta, vad jag gjort". Hon korrigerade en tvål som hamnat lite snett, varpå en arg expedit dök upp. "Vad GÖR du? Du får inte röra våra fina dekorationer!" Miss 80's: "Men det är JAG som gjort dem ..." Expeditens ansikte skiftade nu i olika röda nyanser, varpå hon röt: "Ljuger du också?"

En halvtimme senare var Miss 80's tillbaka i blå rock och hälsade glatt på expediten, som nu (blek som en Alvedon) mumlade något ohörbart ...

Fler pryo-minnen följer!


2 kommentarer:

  1. Svar
    1. Tack, Matts! Ja, det är tur att man skratta åt eländet så här i efterhand. :)

      Radera