13 augusti 2014

Lärdomar från skolan


"Bubbelbok" att skriva F i.
Miss 80's gick i skolan länge. Kanske alldeles för länge. Närmare bestämt – 17 år!

Vad hon lärde sig? Ja, inte är det Centraleuropas floder på blå stenciler som sitter i ryggmärgen. Här är en sammanfattning med några råd i backspegeln:

1. Grundskolan (med start år 1971): Se för Guds skull till att inte kunna läsa om du börjar skolan detta år. Läraren anser att dina föräldrar är svikare, som övertagit hennes uppgift! Sitt och skriv F, sida upp och sida ner, fast du redan läst alla Gösta Knutssons kapitelböcker om Pelle Svanslös.

Läraren bör låta eleverna hjula och gå ner i brygga utan att ha låtit dessa öva innan. Hon bör sedan sätta betyg utifrån detta. Om eleverna lär sig det hela efter att ha fått öva efter betygsättningen? Sorry for them.

Tyskans prepositioner fastnar bäst om de lärs in under taktfast dirigerande av en trevlig magister i grön polyesterkavaj: "An, auf, hinter, in, neben ...".

2. Gymnasiet (med start år 1980): Var jättetrevlig mot lärarna och plugga järnet där det behövs, så går det bra. Gå på många skoldanser, arrangera skoldanser och se till att bli kär. Pussas bakom skåpen och lägg kärleksbrev däri. Men försumma för den skull inte läxorna. Bli inte helt nödvändigtvis hjärtekrossad ett halvår före examen, men om så sker – se råd nummer ett under denna rubrik. Då kan du sjunga: "Vi har tagit studenten, fy fan vad vi är bra" med gott samvete.

Bild lånad från studentonline.se.
3. Universitetet (med start år 1983): Välj gärna "fel" linje första året, i stället för att ta ett sabbatsår. Det fungerar ungefär likadant. Kontentan blir många fester och många trevliga bekantskaper. Drick vinbål ur badkar (!) i studentkorridorer, köa hela natten för att säkert få biljetter till nästa fest och snåla inte med studielånet. Det ska räcka till såväl kurslitteratur som trendiga kläder och solariesolande.

Välj rätt linje nästa år, spetsa alla tentor och ta det lite lugnare med festerna. Bli gärna kär, men låt det inte gå ut över studierna. Och nu behövs det inga skåp att pussas bakom.

4. Gå ut med höga betyg men alldeles för höga studielån i bagaget – och satsa sedan på en helt annan karriär. Alltid leder det någonstans.

Och du – du klarade dig utan Centraleuropas floder. Men tyskans ramsor sitter som berget: "An, auf, hinter, in, neben ..."


2 kommentarer:

  1. hej! Hittade precis den här bloggen efter att du lite diskret nämnt den i en kommentar i fb-gruppen där vi är med. Mycket, mycket trevlig blogg!! ps. bubbelskrivboken känner jag igen :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anita! Vad roligt att du har hittat hit och tusen tack för de fina orden. Ja, här kan man gå loss i en outsinlig källa av minnen – på gott och ont. Kul att du känner igen bubbelboken. ;)

      Radera