10 december 2010

Årets julklapp 1988

Bakmaskinen – Årets julklapp 1988. Bild: Wikimedia Commons.


Årets julklapp, 2010, är som bekant Ipaden. Något sådant fanns förstås knappast i paketen under 80-talets julgranar.

Det var 1988, som Handelns utredningsinstitut införde "Årets julklapp". Först ut var inget mindre än – tadaaaa! – bakmaskinen. Kriterier för att få den ärofyllda titeln, var att produkten skulle sälja bra och anses vara tidstypisk. Något som man alltså trodde att bakmaskinen skulle uppfylla.

Denna revolutionerande uppfinning skulle göra tillvaron lite enklare under yuppieerans hektiska morgnar. Tänk att kunna äta nygräddat bröd till frukost utan att behöva leka bagare och kladda ner hela köket!

Nu fanns det emellertid några aber. Köket blev visserligen inte kladdigt ... men maskinen! Och blev verkligen brödet alltid så lyckat? Maskinen lät också alldeles öronbedövande. Den tänkta sovmorgonen var plötsligt blott en dröm, då maskinhe***tet gick i gång ute i köket. Inte heller var den direkt diskret. Mellan användningarna blev den förvisad till något skåp, där den sedan alltmer häckade tills den inte fick komma ut alls.

Bakmaskinen gjorde ingen succé julen 1988. Många butiker köpte på sig maskiner som sedan fick reas ut. Men nog var folk nyfikna och provade på den efterhand. I dag har bakmaskinen gjort en viss comeback, dock i reviderad form.


Miss 80's föll aldrig för bakmaskinstrenden. Inte heller har hon (eller kommer hon att få) någon Ipad. Däremot är hon mycket förtjust i 80-talets humor, här dokumenterad i ett Youtubeklipp från Nöjesmassakern. Varför använda bakmaskin, när man kan baka "live" som Preben & Preben? Lite flytande smörjmedel gör processen lätt och trevlig ...

4 kommentarer:

 1. En God Jul önskar jag dig kära Miss 80´s :) Ha en riktig skön julhelg. Kram.

  SvaraRadera
 2. Detsamma, söta Isabelle! Vilket fint julkort du har på din blogg. Det snor jag till mina barn och syskonbarn! Senare i dag blir det uppdatering här på 80-talsbloggen, så välkommen åter!

  Kramar till dig och familjen!

  SvaraRadera
 3. inte för att göra någon avundsjuk, eller tro att man spammar men...jag har DVD'n "Nöjesmassakern", varför? jo minns att man missade en hel del avsnitt och då bör man se dem istället för att strunta i det.

  dessutom köper man mest när DVD filmerna är lägre priser, sällan fullpris filmer. ha det gott år 2013 alla 80 tals älskare och alla övriga! :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var ett bra tips! Kan tänka mig att det finns många intressanta och skrattframkallande nostalgitrippar på denna dvd. :)

   Radera