16 september 2011

Varuhuset – Sveriges första såpa

Året var 1987, och äntligen var det dags. Det var premiär för landets första såpa! Ringer det inga klockor? Då tar vi en liten paus för att kika på första avsnittet:Det var alltså i slutet av 80-talet som den numera kultmärkta serien dök upp i våra tv-rutor. Nu är det snart 25 år sedan. Miss 80's drabbades av en aktut nostalgiattack, efter att ha surfat runt bland klippen på Youtube.

Kortfattat handlar serien om varuhuset Öhmans, ett av de "fina" varuhusen i Stockholm. (Tänk parallell till NK.) Det börjar med stor dramatik, då varuhuset ska få en ny vd. Kanske är det inte självklart att det blir högste chefens dotter?

Så dyker karaktärerna upp en efter en, Karin som både är mamma och vd-aspirant, ljuva Ingrid bland damkläderna, snälle och naive Rikard i charken och den försupne Bengt på lagret ... Bara för att ta ett axplock.

Den ljuva Ingrid med ständiga kärleksbekymmer.

I Varuhuset fick vi se gräddan av Sveriges skådespelarelit med många kända namn, bland annat Christina Schollin, Marika Lindström, Lena Endre (som slog igenom stort här!), Leif Ahrle, Sharon Dyall, Inga Gill, Henry Bronett, Stefan Ekman, Görel Crona, Monica Nielsen och Rico Rönnbäck.

Med nyare såpor i färskt minne, måste man säga att Varuhuset fortfarande står sig, trots en oundviklig töntstämpel via tidens tand. Den tuffa tonåringen Sara känns väl "sådär" med sina rosa myskläder och tofsar i håret. Christina Schollins glasögon? Nja ... Axelvaddarna, kavajsnitten och det mobillösa samhället får också säkert en och annan att spruta kaffe över tv-soffan eller Ipaden under ett asgarv.

Men totalt sett, är detta dramatik av kvalitet och grundintrigerna tidlösa.

Eller vad tycker du? Tittade du på Varuhuset?

Vi avslutar med en titt bakom kulisserna. Mycket nöje!


3 kommentarer:

  1. Tack, Fia! Otroligt att det gått så lång tid!

    SvaraRadera
  2. varuhuset, goda grannar...plus mycket mer. minns att man (trots allt) såg "Fame" samt "Lace" och det ville man inte missa! det var av yttersta vikt att få se "Fame" och "Lace" kanske för att man hade tid där och då. köpte en DVD "Fame" men det verkar ha varit någon långfilm, den skeppades bort rätt fort 2011, men annars har man en del annat...oxå

    SvaraRadera