25 oktober 2011

Sommarjobb på hotell 1985

På 80-talet var det inte alltid svårt att skaffa sommarjobb. Åtminstone inte om man passerat fjortisstadiet (20-nånting).

Sommaren 1985 beslöt sig Miss 80's för att pröva sina vingar i den kungliga huvudstaden. Att arbeta i hotellreception lät lockande, som ett avbrott i universitetsstudierna.

Född receptionist
Förväntansfull åkte Miss 80's till Stockholm för intervju på Scandic Hotell i Kungens Kurva. Lite mer skinn på näsan hade hon nu, efter ett tidigare jobb på The Restaurant from Hell. Ingen tjänst var utlyst, men med telefonkataloger (!) och jädraranamma kommer man långt.

"Har du jobbat i reception förr?" frågade hotellchefen.
"Nix. Men jag kan lära mig. Och jag lär mig fort!" svarade den snart 21-åriga Miss 80's.

Hon fick jobbet! Iklädd marinblå kjol, pumps och vit skjorta tog hon leende emot gäster som om hon aldrig gjort annat. Språk som engelska, tyska och franska fick hon tala på löpande band.

Sladd(er) i växeln
Hotellet höll precis på att datorisera när Miss 80's anlände. Den gamla telefonväxelns ormbo av sladdar ersattes av en telefonlur – magi! Men allt var inte helt praktiskt. Gud nåde den som kom åt de små lapparna, som med vikta hörn förkunnade att gästen i fråga skulle checka ut.

Gentemot gästerna var det idel glada miner och service i kvadrat. Bakom kulisserna däremot, såg det annorlunda ut. Vid ett tillfälle skrattade alla kollegor så pass att Miss 80's fick svara liggandes under växeln, med telefonsladden virad runt stolens underrede: "Scandic Hotell i Kungens kurva ... Go...hohod middag!"

Ringa i hissen?
Under sommaren anlände busslaster med amerikaner som var på "Scandinavian Tour" – sitt livs resa. Blåhåriga och prydda med hornbågade glasögon trängdes de kring receptionen med allt annat än intelligenta frågor.

"Are these stamps air mail?" (Nej, vykorten transporteras med tåg till USA, alternativt ångbåt ...)

Eller också: "Where are the elevators?" När Miss 80's pekade på de fullt synliga hissarna fick hon kommentaren: "Oh, I thought those where telephone boxes". (Javisst, i Sverige åker folk upp och ner när de ringer.)

Sch ... verige?
Höjdarminnet är när en man och en kvinna ska köpa vykort (vad annars?), och kvinnan frågar:
"Can I mail this here in Norway?"
Mannen knuffar henne diskret i sidan och väser:
"You stupid! Don't you know that we're in Switzerland?!"

Någon mer som minns sina sommarjobb på 80-talet?


En högst minnesvärd låt från 1985.

4 kommentarer:

 1. Hahahaha...ja det var tider det du!
  Må så gott goa du!
  Kram kram!

  SvaraRadera
 2. Tack för att du tittar in, Bamsebus! Ha det gott du också. Kram!

  SvaraRadera
 3. Haha, det där med Norge och Schweiz var ju bara underbart! Inte lätt att hålla reda på var man är, kanske lika bra att kalla allt för "Europe" ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag skrattar fortfarande gott åt minnet! :) Vissa har verkligen en begränsad världsbild. Å andra sidan kanske jag inte ska kasta sten i glashus, då geografi inte är min starkaste gren.

   Ha en fin helg!

   Radera