22 november 2011

Tv-serier att minnas – eller förtränga
Se på tv på 80-talet var enkelt. (I alla fall före kabel-tv:s intåg.) Det fanns två kanaler att välja på, and that was it. Den som ville byta kanal fick vackert masa sig upp från soffmyset och GÅ en hel meter fram till tv-apparaten, samt masa sig samma väg tillbaka.

Ingen platt-tv
Tv-apparaterna på 80-talet hade ännu inte genomgått någon bantningsprocess. Tjock-tv var det enda som fanns, dock utan epitetet "tjock". Vad är det nu för mobbningsfras, som har uppstått i efterhand?

I dag tar vi en titt på ett par av 80-talets tv-serier. Något att minnas eller kanske något att förtränga? Varsågoda!

Mot alla vindar
Serien Mot alla vindar var en given succé. (I Motala, Miss 80's barndomsstad, föddes det stående skämtet "Motala vindar", haha.) Jonathan och Mary deporteras till landet "Down under" och utstår vedervärdiga strapatser. Men kärleken och kampen för frihet övervinner allt ...

Denna serie sågs lämpligen med attraktivt sällskap, så man kunde hålla handen när det var otäckt.


Törnfåglarna
Framför serien Törnfåglarna satt svenskarna bänkade i miljontal för att se Meggie tråna efter Father Ralph. Såg av Miss 80's i studentlya, på svart-vit mini-tv, där antennen fick ställas in för hand. Och gud nåde den som sträckte sig för långt fram efter chipsskålen!Herrskap och tjänstefolk
Den talangspäckade serien Herrskap och tjänstefolk (Upstairs Downstairs) är egentligen en 70-talsserie, men den har gått i repris i omgångar. Miss 80's har följt den såväl i barndomshemmet som på mödravården. (Bonusinformation: på det förstnämnda stället stod tv:n på en blå heltäckningsmatta.)

I Herrskap och Tjänstefolk blev det smärtsamt tydligt att med- och motgång inte gör skillnad på om man bor en trappa upp, som herrskap, eller en trappa ner, som tjänstefolk. Sven-Bertil Taube gästspelade också i ett avsnitt!

Njut av signaturmelodin igen ...... och se vad det blev av skådespelarna nästan fyrtio år senare!

8 kommentarer:

 1. Ja, tänk att man aldrig kan få nog av detta minnesfrossande! (Inte jag i alla fall.) ;)

  SvaraRadera
 2. Åååå, Mot alla vindar! Och Törnfåglarna!!! Hur kär var man inte i Richard Chamberlain??
  Varje söndag satt hela famijen bänkade och såg Lödder och lite senare Cosby. Te och mackor fanns framdukat på köksbänken, var och en fick fixa själv och sen satt vi vid tv:n och fikade.
  /Ullis, som fastnat i 80-talet

  SvaraRadera
 3. Välkommen hit, Ullis!

  Ja, det var tider det. Så enkelt och skönt på något sätt, att inte ha tusen saker att välja bland.

  Ha en fin helg!

  SvaraRadera
 4. Hamnade här när jag sökte på 80-tals serier. Måste tillägga; Anthony Andrews i Ivanhoe!! Hur snygg var inte han och hur "kär" var man inte i honom. Sitter fortfarande och småsuckar på nyårsdagen :-)

  SvaraRadera
 5. Hej Maria! Instämmer till fullo! Jag gissar att du även gillade Brideshead Revisited i så fall? Dubbelsuck av lycka!

  SvaraRadera
 6. som en avrundning på alla mina kommentarsinlägg kan jag bara säga att jag vid flera tillfällen upptäckt när jag gått igenom VHS banden (jo spelat dem) att man ibland hade spelat in något före och bandat in i timer mode, vilket i sig gjorde att man ibland fick med TV vinjetter, hallåans/ programvärdens presentation av kommande program och många av dessa ifrån just 80 talet!

  någon gång framöver kanske man tar sig tid att kolla igenom några för att finna något festligt ifrån 80 talet? ja vem vet...?

  ha ett skönt 2013 alla som surfar in på internätet! :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sent svar från mig. Jo, de där vinjetterna med hallåorna är också nostalgi numera och kul att ha. :)

   Radera