23 mars 2012

Blandband och Poporama

Ett klassiskt blandband från 1981. Foto: Anna Ström Åhlén, aka Miss 80's.Året är 1981. Det är dags för Poporama och du sitter beredd vid radion med inbyggd kassettbandspelare. Ett finger håller du stadigt förankrat på play och ett annat på rec. Det gäller ju att vara beredd, så att du inte råkar få med för mycket av Kaj Kindvalls röst när låten börjar. Likaså att inte stänga av för sent.

Varje vecka presenteras "veckans smash hit", och just denna vecka i slutet av mars är det Gyllene Tider som får hedersutmärkelsen. Snart ljuder tonerna av Det hjärta som brinner genom ditt tonårsrum. Bortglömda är med ens både historie- och matteläxan.

Insidan av fodralet till ett äkta blandband från 80-talet.
Foto: Anna Ström Åhlén, aka Miss 80's.I stället går dina tankar till den där snygga nya killen (eller tjejen) i parallellklassen. Fick du inte en extra intensiv blick i matkön i går? Och var det verkligen av misstag som han/hon råkade kladda ner dig med det sista av sin halvsmälta 88:an i skolcafeterian? Nej, säkert inte. Inför fredagens skoldans bestämmer du dig för att lägga in en stöt. Ditt hjärta bankar nu i samma takt, som Per Gessles gitarriff.

Så är låten slut och Kaj Kindvalls välbekanta stämma ljuder åter genom etern. Du antecknar febrilt mellan varven, för att få din låtlista korrekt. Låttitel och – om det får plats – artistens namn. Eller också gör du tvärtom. Whatever!

Plötsligt trasslar bandspelaren, så du får låna brorsans och spela in med en mikrofon vid radion i stället. Men det går också bra. Nu har du snart det perfekta blandbandet, med en spellista som passar både på födelsedagspartyt och i din freestyle på stranden i sommar.

Attans bara att din lillasyster skulle smälla i toalettdörren precis under John Lennons Woman!


4 kommentarer:

 1. Hahaha, underbart! Me like :) Minns det som igår (nåja, men jag minns det i alla fall...).

  /Eva
  peopleinthestreet.blogg.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Eva! :) Jo, visst var det som i går ... och ändå inte. (Vadå, vi är väl inte gamla?) ;)

   Radera
 2. ett finger på play och ett annat på rec? ja se fruntimmer... att inte begripa att pause knappen fanns nånstans och det va ju den först SEDAN rec och sedan play, sedan när melodin närmade sig slutet pausade man...

  men poporama? ja kanske hette det så...? man minns främst TRACKS (ja även kassettbandsmodellen) och nyvåg samt en del mer obskyra program vars låtar man minns men inte alls vad programmen hette...

  vet att jag hörde nån låt med några som hette The Passage och melodin drugface, då ryckte det till och jag minns att ett svenskt radioprogram hade en del av inledningsmusiken med i sin signaturmelodi :)

  ja, Bommen hade Blue For Two's melodi firebird i live delen av programmet...he he he :/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hörru, Anonym! Dags att komma ut ur skuggorna? ;) Visst trycktes det på pausknappen. Det var bara vissa bandspelare som var lite stenålders. Poporama kom före Tracks: http://sv.wikipedia.org/wiki/Kaj_Kindvall

   Radera