20 april 2012

Aktuellt och Rapport på 80-talet

Nyhetsankaret Claes Elfsberg år 1980. Foto: SVT.















Någon som minns 80-talets nyhetssändningar? Här gick det minsann bra utan dataanimeringar, galasminkning eller rörlig grafik. Nyheterna i tv hade två hovleverantörer: Rapport 19.30 i TV2 och Aktuellt 21.00 i TV1. Två kanaler som ständigt konkurrerade, trots gemensam ägare.

Vi börjar med Rapport 1980. En sober herre får uppgiften att presentera nyheten om Steve McQueens bortgång. Därpå följer vädret, som minst sagt presenteras med ledorden "less is more".



I Aktuellt 1985 fortsätter den lågmälda framtoningen: en tutande trudelutt som signaturmelodi och sedan mest uppläsaren i bild. Notera den allvarliga uppsynen och diskreta klädseln mot den mer djärva vinröda bakgrunden. Bakgrundsfärgen fanns för övrigt kvar fram till 1986, då en mera sober grå ton tog över. I sändningen får vi ta del av statsminister Olof Palmes planer och en tankeväckare om livet under Sadam Hussein.



I Rapport 1987 illustrerar stora bilder nyheterna, med en glidande övergång. Utvecklingen går framåt  – även inom tandläkeriet får vi veta i inslaget.



Ibland fungerar inte riktigt tekniken, och då gäller det att improvisera och behålla lugnet. Trots för kort telefonsladd och en ilsken stab i kulisserna:



Hur ser vi på dagens nyhetssändningar om ytterligare 30 år? Det återstår att se.
Att våra "bloopers" bevaras kan vi dock vara relativt säkra på. På gott och ont.

Trevlig helg!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar