10 mars 2013

Dataspel på 80-talet – King's Quest


King's Quest I: Quest for the Crown. Källa: Wikipedia.

Spänningen är olidlig! Ska Sir Graham lyckas med sitt uppdrag och ta över kungariket? Ska han klara sig från att bli ihjälslagen av jätten eller ihjälklämd av en sten? Allt beror på om du sparar eller inte under spelet. Var redo med din floppydisk, ladda med en rejäl portion tålamod och gärna lite datakunskaper.

Det är 80-tal och du spelar King's Quest, den första versionen: Quest for the Crown. Framför dig trippar en taggig liten figur över vindbryggan mot kungaborgen. Det går inte fort och vimplarna vajar i vinden, utifrån pixlarnas begränsningar. Men du är sååå imponerad! Tänk, 16-färgersgrafik och en animerad (om än taggig) figur som kan gå mellan olika rum. Allt i en grafisk värld, där han dessutom möter animerade karaktärer. Det är ju fullständigt revolutionerande.

Som gränssnitt används främst textkommandon. Det gäller att vara smart och komma på de rätta frågorna och handlingarna. Annars fastnar man lätt i samma "rum". Kommandot "Ta sten" kanske inte alls fungerar, trots att du ser den retliga stenen på skärmen. "Ta valnöt" går däremot alldeles utmärkt, om du bara hade lyckats se att det var en sådan, ditt nöt (!),

Miss 80's tillhör dock den mer insatta skaran. Kan hon inte komma på rätt nyckelord? Då går hon helt sonika in och kollar Ascii-koderna. Där döljer sig minsann en hel del intressanta ord, som för Sir Graham vidare i den taggiga världen. (Minsann: Står det inte valnöt där? Hehe.)

Det underlättar också att ha en spelbiten väninna, i vars sällskap man kan spela nätterna igenom. Skulle det hela trots allt låsa sig, kan man alltid ringa hint-line i USA. Man får ju inte vara dum!

King's Quest har måhända en sakta trippande huvudperson. Men spelet i sig innebär ett stor steg framåt inom äventyrsspelen. Bakom bravaden står Roberta WilliamsSierra On-Line, och 18 månaders arbete med sex heltidsanställda programmerare.

Så småningom ska det komma remakes av spelen, med allt bättre grafik ... Men, fnyser Miss 80's, det är ju inte alls samma sak! Inte när man varit med om the real stuff.

Man kanske skulle leta reda på de där trettio år gamla diskarna? Problemet är bara att det inte finns nån dator att stoppa dem i ... Tur att vi har Youtube.2 kommentarer:

 1. minns inte något "kings quest" däremot både Pacman och nåt pistolskyttespel, även någon bilbana som gick i svart-vitt, ja inte TV-spel utan spelautomater, och enarmade banditer samt en och annan "få armen med gripklorna att ta en önskad produkt" men hur ofta lyckades man?

  ha ha ha, ja det var tider det! :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Pacman minns jag också. Och Alley Cat! Kolla gärna det sistnämnda på Youtube om du inte spelat det.

   Radera