16 april 2013

Maskerader på 80-talet

Foto: John-Morgan.
Åttiotalet var festernas tid, i alla fall för sådana partyprinsessor som Miss 80's. Då ungdomsåren sammanföll med studietid på både gymnasium och universitet lät festerna inte vänta på sig.

Maskerader var särdeles populärt under dessa år. Så här i efterhand kan man ju tycka att hela 80-talet (delvis) var en maskerad. Men här avses sådana där festdeltagarna faktiskt klätt ut sig.

Varsågoda – här bjuder Miss 80's på några maskeradminnen. Låt er inte inspireras! ;)

Punkare
Som 16-åring var Miss 80's bjuden på maskerad till advokatsonen Kalle. "Advokatson!", utropar den blåögde. "Aha, städad och lugn fest." Vi andra säger: "No, no ... inget kunde vara mer fel." Föräldrarna advokaterna var nämligen utom räckhåll, trygga på annan ort.

Miss 80's och bästa kompisen beslutade sig för att vara punkare. Håret färgades blått, och t-shirtar klipptes sönder och målades med färgkrita. Bästa kompisens pappa lånade ut militärbyxor och som krona på verket lades en solklar punksminkning.

När de väl ringde på dörren hos advokatsonen var det ingen som kände igen dem! Sedan dansades det till Ebba Grön och Kim Wilde natten lång ...

Jenny Lind
Miss 80's och gymnasiekärleken valde på en maskerad att vara Jenny Lind respektive Jacob Anckarström. (Att dessa personer inte levde samtidigt är ju en petitess).

Hur gick då detta till? Jo, Jenny Lind fick hårkringlor vid öronen och en blå balklänning, sydd av Miss 80's mormor sömmerskan och tidigare i Miss 80's moders ägo. (Hur vågade den sistnämnda låna ut den?) Kärleken fick svart slängkappa över axlarna och på benen Miss 80's piratbyxor. (Förklaring för yngre läsare: Pirates of the Caribbean hade inte direkt haft premiär vid denna tid. Piratbyxor tillhörde åttiotalsmodet.)

Sedan gick det inte lång tid av kvällen förrän kärleken fick magont och måste hem, varpå Jenny Lind förvandlades till Florence Nightingale.

Gatflicka
På fest i studentkorridor iklädde sig Miss 80's världens äldsta yrke (åtminstone utseendemässigt). Det började med att hon åkte buss med en femtiolapp väl synlig i strumpebandet. Kvällen fortsatte i samma anda, med blygsam tjänsteutövning i form av "en drink mot en puss" vid ett enda tillfälle.

Askungen
Under universitetsåren fortsatte festerna och trappades upp i sällan skådad anda. Miss 80's beslutade sig för att vara Askungen på en privat fest. Kärleken (inte densamma som på gymnasiet) fick vara prinsen.

Hur sagan slutade? Ja, inte med att Askungen flydde och tappade någon sko. Hon och prinsen övernattade på medhavda luftmadrasser i festlokalen tillsammans med Pinocchio, hästen Hero och annat löst folk.

Kul? Ja, det var bara förnamnet. Stureplan, släng dig i väggen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar