11 november 2013

Universitetsfester på 80-talet
Miss 80's studerade i många, långa år. Närmare bestämt 17 år, från 1971 till 1988. Men tiden tillbringades inte bara med näsan över böckerna.

Universitetstiden var också fylld av fester på 80-talet. Det var allt från ost- och vinkvällar med de närmaste vännerna, till korridorsmaskerader eller stora middagar med bordskavaljer.

De stora festerna fick man oftast köa till, för att få biljetter. Men köandet var ofta ett event i sig.

Värst var nog biljettsläppet till Draget i Linköping, där deltagarna skulle övernatta i kön för att säkert få biljetter. Miss 80's med väninna släpade dit varsin madrass och förberedde sig på en lång natt. Någon sömn blev det knappast. Det spelades musik och smaskades på medhavda matsäckar. Den som åkte hem och "fuskade" straffades genom att köandet kunde byta system när som helst under natten.

Miss 80's hemma hos en studiekompis på förfest. Notera det trendiga svarta halsbandet och
klädernas "jordfärger". Högsta mode år 1983/1984!


När morgonen väl grydde fick Miss 80's och kompisen biljetter. Bara för att konstatera att det hade gått lika bra att komma direkt på förmiddagen ...

Hur gick då festerna till? Ja, dagen D startade oftast med förfest hemma hos någon. Ibland en riktigt avancerad sådan, som här då Miss 80's och väninnan (ja, densamma) dukade upp ett riktigt delikatessbord.
Väl framme på den stora festen väntade fördrink, innan man slog sig ner till bords för en trerättersmeny.

Den som inte hade någon flott festklänning, kunde bara ta ett glansigt tygstycke och vira kring kroppen som en tub. Åttiotalet var också hemmafixarnas decennium.

På med ett brett skärp och gigantiska plastörhängen, "and you were all set to go". På fötterna hade damerna pumps, i allehanda färger, och på ögonlocken generöst med ögonskugga. Rejält med läppstift applicerades, för att inte tala om färgen från rougeborstarna som gick varma på damtoaletten.

Middagen fortskred med mer eller mindre uppfinningsrika sånger och avslutades oftast med Punschen kommer, alltmedan den nämnda drycken bars in som avec.


Så vidtog dansen som varade till långt inpå småtimmarna. Under det så kallade "eftersläppet" kunde personer utan middagsbiljett ansluta sig, till en lägre kostnad. Eller också gjorde man som Miss 80's (med samma kompis), och tog köksvägen genom vissa kontakter.

När de sista tryckarna spelades, var det ibland bara ett par timmar kvar till dess att Miss 80's skulle upp och helgjobba –  på annan ort. Men det gick oftast alldeles utmärkt. Likaså studierna, som sedermera resulterade i en fil.mag. för Miss 80's del.

Det var tider det: La Dolce Vita!
PS. Dålig kvalitet på vissa foton? Ja, det kan bli så när de suttit bakom plast i en pärm i
30 år. ;)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar