16 mars 2014

Rökning på 80-talet

Cigarettreklam på 80-talet.
Någon som minns rökrutan i högstadiet? Inhägnaden på skolgården dit de tuffa släntrade, med träskorna skrapande mot asfalten och ciggen i jeansjackan? Miss 80's höll sig på behörigt avstånd från denna plats. Men nog gled hon runt på en och annan skoldans med en giftpinne i handen, mest för syns skull. För rökning var tufft.

Tufft i en annan bemärkelse var det att jobba på restaurang med rökning tillåten. Om det har Miss 80's redan bloggat. På The Restaurant from Hell fanns en dimma som skulle få den vid Lützen att blekna. Som helg- och sommarjobbare vistades Miss 80's i dessa rökdimmor under sju år. Resultatet blev en allergi mot cigarettrök som inte var helt lätt att hantera.

Gå på krogen i Stockholm på 80-talet? Javisst, om man ville skära sig fram genom luften med machete och stinka som en tobaksfabrik i en vecka efteråt. Att dessutom klä sig i stickad väst av syntet (à la H&M) var big mistake. Det var inte direkt svårt att spåra den västen sen ...

Äta på restaurang var ett mindre forskningsprojekt, med idel koll av följande: 1) Finns det rökfria bord? 2) Står de nära rökavdelningen? 3) Ska jag lyckas tajma min beställning av huvudrätten, så bordsgrannen hinner röka klart efterrättsciggen? 4) Åt vilket håll blåser det på uteserveringen? (I och för sig fortfarande ett problem i Stockholm men inte i Barcelona!)

Ta en titt på filmen nedan om den rökvänliga skolan från 80-talet. Hur tänkte de här?
Hade Marty McFly och Emmett "Doc" Brown sladdat in på skolgården och meddelat att New York skulle vara helt rökfritt trettio år senare, hade i alla fall Miss 80's sagt: "Dra den om Rödluvan också!"

PS. Till alla eventuella tonåriga läsare som trillat dit: Försök fixa hjälp! Rökning är inte tufft.


4 kommentarer:

 1. Åhhhh, jag hittade din blogg idag och blev helt kär. Linköpings tjej på 31 år här och även om jag föddes på 80talet är det SÅ härligt med nostalgi. Saknar 90 talet som kändes lite som 80 talet :D kram !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Linnisot! Åh, vad glad jag blir för din positiva kommentar! Tack så mycket och välkommen hit. Vad kul att du är från Linköping. Jag pluggade där på 80-talet. :) Min första lägenhet låg på Bielkegatan och sedan bodde jag på Västra vägen. Jag kommer snart att uppdatera här igen. Ha en underbar helg! Kram

   Radera
 2. Instämmer med Linnisot. Tack för en bra blogg. det är inte lätt att skriva en blogg om 80-talet. Vi gör det själv (fast mer om vårt coverband som bara spelar syntlåtar från 80-talet, Ultravox, Depeche Mode, Pet Shop Boys etc)) så vår blogg handlar mycket mer om musiken på 80-talet. Tack i af för en bra blogg och jag kommer fortsätta läsa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Tack så mycket för de uppskattande orden om bloggen. De peppar mig att fortsätta. Jag ska spana in er blogg också. Just de banden lyssnade jag själv mycket på under 80-talet! Det var tider det ... Återkommer med uppdatering! Ha det gott.

   Radera