12 mars 2014

Svenska hjärtan – nu i Öppet arkiv hos SVT

Radhusgrannarna i Svenska hjärtan. Bild lånad från Alltforforaldrar.se.Miss 80's har varit strängt upptagen med sin Ipad de senaste veckorna. Varje liten ledig stund, vid frukosten, på gymmet eller vid läggdags har hon varit fastklistrad vid skärmen – helt uppslukad. Anledningen?

Alla säsonger av Svenska hjärtan finns i Öppet arkiv hos SVT! Visst minns du väl grannarna i radhuslängan, som man fick följa i över tio års tid, 1987 till 1998? För Miss 80's del är detta något av det allra bästa som visats i svensk tv. En tv-serie som, utan att vara en dokusåpa, ren teater eller komedi, visar livet rakt upp och ner. Så som det kan vara. Livet med skilsmässor, "mitt i livet"-kriser och vardagsbekymmer. Men också vänskap, glädjeämnen och realistiska dialoger om högt och lågt.

Det som gör Svenska hjärtan unikt, är de fantastiska skådespelarprestationerna i kombination med ett lysande manus. Bakom pennan och regin finns Carin Mannheimer, som levererat mer än en succéserie genom åren. (För Lära för livet fick hon till exempel Stora journalistpriset 1977.)
Carin har berättat att hon fick ganska fria händer kring Svenska hjärtan. Det skulle vara som att tjuvkika in i någons hem ...

Nu har Miss 80's mött dem igen: Torsten och Elisabeth (Ulf Qvarsebo och Solveig Ternström), Kristina och Henrik (Doris Funcke och Sten Ljunggren), Börje och Hellen (Stig Torstensson och Anita Nyman) med flera.

Tjejmiddag i Svenska hjärtan. Foto lånat av Öppet arkiv.För 80-talsnostalgikern finns det mycket att frossa i här, som uppsprejade frisyrer och gardiner med ryschpysch. Visst är det mycket melankoli, med ett vemod över det som inte blev och det som var. Men genom alla avsnitt går också ett stråk av underbar humor, med "oneliners" i toppklass.

Personernas utveckling är även mycket fascinerande att följa. Kontentan av serien kan, enligt Miss 80's, sammanfattas så här: "Det är aldrig för sent och man ska åtminstone försöka". Om man aldrig gör något annorlunda, kan man ju aldrig få ett annorlunda resultat. Det är med en tår i ögonvrån och en stor saknad man säger farväl till radhusgrannarna i epilogen.

Här kan du titta på Svenska hjärtan i Öppet arkiv på SVT Play.

Mycket nöje!

PS. Ta en titt på ett par klipp ur Svenska hjärtan som blivit riktiga klassiker.
Det första är närmast kultförklarat!)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar