12 augusti 2015

Köpa lägenhet 1987


Mäklarannons på 80-talet. Jo, det ska nog stå "Hammarbyhöjden".

Tänk dig att du kliver in i hallen och där står redan 30 par skor, fast visningen precis börjat.

Efter att snabbt ha skannat lägenheten haffar du mäklaren: "Jag tar den!", varpå mäklaren svarar: "Tyvärr, det var en som hann före ..."

Så kunde det gå till när man köpte bostadsrätt på 80-talet. Och inte undra på: ingen kontantinsats, lätt att låna höga belopp och stor efterfrågan.

Eftersom bostadsannonserna knappast gav hela bilden, blev det till att kuska runt en hel del. Homestyling med basilika på köksbänken? Virtuella rundturer på nätet? Glöm det. Det fanns inte; nej, det fanns ju knappt något nät alls (utom i fiskebutiken).


En åtråvärd lägenhet i Hammarbyhöjden.


Året var 1987 när Miss 80's kom till Sveriges huvudstad. Förbi var tiden i Linköping där hyreskontrakt kunde ges bort. Nej, nu var det köpa som gällde och att vara på hugget.

Efter en tid i studentlägenhet tänkte Miss 80's och sambon slå till på en tvåa i Gubbängen. Men tyvärr, där utspelade sig just det scenario som beskrivs ovan.

Mäklaren tyckte dock så synd om paret, så han lät dem få en förhandstitt på lägenheten i annonsen ovan – och då sade de: "Vi tar den!"

Visserligen behövde man köpa in en del färgburkar (bland annat för att måla det bruna köket gammelrosa) men annars var det klockrent.

Nu vidtog en idog renovering, där kompisar tillkallades för att rolla väggar.
Vitt, vitt, vitt skulle det vara.

Miss 80's minns hur en av kompisarna suckade: "Jag förstår fortfarande inte varför jag står och målar en vit vägg vit" medan en annan stackare fick kontaktlinserna prickiga av färg. Men annars knotade ingen. Det var sånt man gjorde då, för polarna: målade och bar möbler. Givetvis utan flyttfirma.

Sovrum á la 80-tal. (Fotograferad papperskopia med plast över ...)


Resultatet blev en tipptopp bostad, inredd med ljusblå puffiga gardiner och yviga yuccapalmer. Ett och annat arvegods från sjuttiotalet fick också följa med. Detta var ju trots allt det första riktiga hemmet.

Det Miss 80's och sambon inte visste var vilka grannar som huserade i detta hus. Då hade de kanske inte varit så heta på gröten ...

Fortsättning följer ...PS. Nyfiken på Miss 80's andra bloggar och sidor på nätet? Välkommen till New York-bloggen och språksajten, där du får annorlunda språkråd med Youtubeklipp och humor.

Samtliga foton: Miss 80's privata från fotoalbum.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar