7 augusti 2015

Studentboende på 80-talet

Väggfast telefon och högtalare på väggen. Hej, hej, 80-tal!


Miss 80's har en son som ska börja på universitetet. Vad hände? Det var ju inte länge sen Miss 80's själv tog sina pinaler för att flytta hemifrån. Eller?

Året var 1983. Platsen var Linköping. Ja, det var där och då Miss 80's själv sökte studentboende.

Att bo i studentkorridor var uteslutet för Miss 80's del, då hon aldrig har varit något större fan av kollektiva aktiviteter. Därför sökte hon endast lägenheter, vilket i ärlighetens namn gick sådär.

Första anhalten blev därför att vara inneboende i en familj. Big mistake! Mamman i familjen ville mest ha Miss 80's som sällskapsdam, då hon själv var mammaledig. Ettåringen sprang ut och in i Miss 80's rum och vred på stereons knappar. Studiero kunde hon bara glömma.

Rummet låg en bra bit utanför stan och familjen var dessutom snål. Hur tänker man, när man lagar en köttfärssås för ett helt kompani, placerar grytan mitt på bordet och sedan vägrar att ge Miss 80's en enda slev, där hon sitter med sina makaroner och djupfrysta (nåja, tinade) köttbullar?

Det gick bara att stå ut en månad – och under denna tid övernattade Miss 80's ändå mest hos en nyfunnen väninna inne i stan.

Efter att ha annonserat i lokaltidningen: "Hjälp! Skötsam, studerande, rökfri flicka söker lägenhet" började svaren ramla in. Det blev napp på en etta i andra hand, 26 kvadratmeter med kokvrå centralt. ETT EGET boende! Miss 80's var lyrisk.

Egen kokvrå med "rasseldraperi".


Stoltheten var stor: "Här bor jag!"


Tiden i andrahandsettan blev fantastisk. Hon lärde snabbt känna grannarna som var i samma ålder (18 till 25) och mycket sociala. Det sprangs mellan lägenheterna, lånades LP-skivor, tandborstar (!), fikades och förfestades. Men en dag uppdagade Miss 80's att hyran egentligen låg på cirka 500 kronor per månad medan lägenhetsägaren tog ut hela 800 kronor! Arg över detta överpris började hon leta igen.

Då dök den upp: En etta med förstahandskontrakt! En kille såg Miss 80's annons (ja, samma rökfria, studerande, skötsamma flicka var hon förstås) och ville ge bort sitt kontrakt! Givetvis tackade Miss 80's ja, till och med utan att ha sett lägenheten.

Den skötsamma, studerande, rökfria flickan, aka Miss 80's som 19-åring.


Den var på 37 kvadratmeter med stort kök och balkong! Hyra: cirka 700 kronor/månad. Att den låg nära en ganska trafikerad väg var väl inget. Den låg ju centralt! Och även efter att ha sett lägenheten var Miss 80's tvärsäker.

Nu återstod bara en sak: att få hyresvärden att gå med på kontraktsskrivning. Men här blev det stopp! Värden (en målare i pensionsåldern som andats in lite för mycket farliga ångor) sade NEJ! Detta trots att Miss 80's så fint hade nigit och tagit i hand. Han hade "andra i kö", påstod han.

Men efter några dagar (då Miss 80's gråtit av förtvivlan) ringde han upp henne och sade halvsurt på bred östgötska: "Jag tyckte så synd om dig, så OKEJ då, du får väl lägenheten då ..."

To be continued ...


Foton: Ur Miss 80's privata fotoalbum från 1983. Digitala bilder? Hehe, knappast!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar